Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-08

Från VM i Colorado 1962 till OS 2002 –läs om de klassiska uppgörelserna och se Youtube-klipp

Tre Kronor vs Kanada – bragderna vi minns (1)

VM 1962, Sverige-Kanada 5-3

En marstisdag 1962 gled en av hockeyhistoriens mest berömda puckar in i det kanadensiska målet i VM-turneringen i Colorado Springs, USA. Den gjorde det ackompanjerat av Lennart Hylands klassiska referat ”den gliiider in i mååååål”.

Att målet 40 år senare gav upphov till Nick Borgens ”hit” ”Den glider in” kan vi faktiskt ha överseende med.

Matchen då?

Sverige ledde med 4-3 med lite drygt minuten kvar att spela. Kanadensarna låg på hårt för en kvittering och Tre Kronor lyckades få pucken ur egen zon, varpå Nisse Nilsson skickar den mot det tomma kanadensiska målet.

Men även om Nisse gjorde det avgörande målet som blivit en klassiker så var det målvakten Lennart ”Klimpen” Häggroth som var den stora hjälten. Han hade en svettig kväll, enligt den inofficiella skottstatistiken vann Kanada skotten med.. 108-38!

Segern var Sveriges första mot Kanada efter 20 försök i VM och OS.

Efter 17-0 mot Storbritannien, 10-2 på Norge och en 4-0-seger mot Västtyskland blev Sverige världsmästare.

VM 1987, Sverige-Kanada 9-0

När Sverige blev världsmästare för första gången på 25 så avgjordes inte bara turneringen på isen.

Efter att Finland och Kanada lämnat in en protest mot Västtyskland (och Miroslav Sikora som spelat juniorhockey för Polen) drog IIHF tillbaka tyskarnas poäng. I det läget skulle Sverige ha spelat i nedflyttningsserien i stället för att slåss om medaljer.

Men tyskarna gick till domstol och bevisade att de fått ett godkännande för Sikora vilket ledde till att IIHF rev upp sitt beslu*t och avslog protesten.

Efter Sveriges bragdmatch mot ryssarna (2-2) behövde man slå Kanada i den sista matchen för att sätta press på Tjeckoslovakien som fortfarande hade en chans att knipa guldet. Sverige körde fullkomligt över Kanada, vann med 9-0 och såg sedan Sovjet slå Tjeckoslovakien med 2-1.

OS 1994, Sverige-Kanada 3-2

Sverige kom till turneringen med ett lag mixat med gammalt (Mats Näslund, Håkan Loob, Tomas Jonsson) och ungt (Peter Forsberg).

För första gången kom också en OS-final att avgöras på straffar– och som det avgjordes.

Med drygt åtta minuter kvar att spela satte Derek Mayer ett par miljoner svenska hjärtan i halsgropen med sitt 2-1-mål.

Målet såg ut att bli avgörande med med 1,49 kvar att spela av matchen stänker Magnus Svensson in 2-2-pucken i powerplay.

Förlängningen blir nervig men mållös – den efterföljande straffläggningen ett frimärke.

Peter Forsberg drar Corey Hirsch till vänster, lägger över klubben i höger hand och fösen in pucken med en Kenta Nilsson dragning. När sedan Tommy Salo slide-räddar Paul Kariyas straff exploderar Håkons Hall i gult och blått.

Sverige har tagit sitt första OS-guld i hockey.

World Cup 1996, Sverige-Kanada 2-3

En av de mest klassiska nattmanglingar som vi upplevt i svensk hockeyhistoria.

Föregångaren, Canada Cup, spelades sista gången 1991 och ersattes i stället med World Cup där Sverige vann den europeiska gruppen bekvämt efter segrar över Finland, Tjeckien och Tyskland.

Gruppsegern tog Tre Kronor direkt till semi som spelades mot Kanada i Philadelphia.

Kanada tog ledningen med 2-0 men Sverige stod för en makalös upphämtning och tog matchen till förlängning.

Väl där verkade det aldrig ta slu*t. När det väl gjorde det så sved det ordentligt.

Med bara sekunder kvar av den andra sudden-perioden var Johan Garpenlöv ett stolpskott i från att ta Sverige till en final mot USA – men i stället vände Kanada och kontrade in 3-2 genom Theoren Fleurys med 13 sekunder kvar att spela.

OS 2002, Sverige-Kanada 5-2

Ja ja ja. Vitryssland, Salo och allt det där.

Vi vet.

Men öppningsmatchen i OS-turneringen i Salt Lake City 2002 är en av de bästa hockeymatcher som Tre Kronor någonsin spelat.

Ett stjärnspäckat Kanada tog planenligt ledningen tidigt i första perioden genom Rob Blake.

Sen kör Tre Kronor fullständigt över Kanada.

Sundin kvitterar i första perioden och i den andra exploderar Sverige.

Sundström gör 2-1, Sundin 3-1 och Kenny Jönsson 4-1 på en underbar öppnande passning från Henrik Zetterberg. Ulf Dahlén ökar på till 5-1 innan perioden är över.

Det är utklassning.

Spel mot ett mål.

Kross.

Efteråt är Peter Jihde helt lyrisk i den mixade zonen och flinar bara när Mario Lemiuex tittar ner på honom innan han nobbar en intervju.

Senare i turneringen väntade en rysarsemifinal mot just Kanada men något som hette Vitryssland kom emellan.

Kanada vann till slu*t turneringen men kommer nog aldrig att glömma Tre Kronors ”big ice hockey”